Aquest és un dels trets diferencials més importants del nostre projecte educatiu. Amb la voluntat d’acompanyar i orientar l’alumne des del moment que inicia la seva escolaritat fins que l’acaba, s’ha dissenyat el Pla per l’acompanyament en el creixement i l’orientació, que marca unes línies d’actuació a Infantil, Primària, Educació secundària obligatòria i Batxillerat.
Els eixos que es treballen a totes les etapes són els següents:
1. Eix d’educació emocional i social: tracta totes les accions que desenvolupen l’autoconeixement, les habilitats socials i la cohesió de grup. En aquest sentit, s’implementen dinàmiques del programa d’ENFOCAMENT RESTAURATIU GLOBAL, que permeten donar resposta positiva als possibles conflictes sorgits de la convivència al centre, donant molta importància a la part proactiva de crear comunitat. El nostre centre forma part d’aquest projecte d’innovació que incorpora dinàmiques restauratives i de mediació per a la gestió de la convivència de tota la comunitat educativa.
2. Eix de competència espiritual: tracta tota l’acció pastoral que es duu a terme al Col·legi. Aquest eix contempla el desplegament de la competència espiritual a través de celebracions, campanyes i activitats vinculades a compromisos i accions propis dels valors de l’Evangeli. Com a COL·LEGI DIOCESÀ tenim la missió de vetllar per una educació integral i cristiana.
3. Eix d’orientació i acompanyament: tracta els àmbits d’acció tutorial vinculats al seguiment acadèmic, l’autonomia i adquisició d’hàbits, rutines o tècniques d’estudi, orientació acadèmica, etc. En el marc del PROJECTE ENCAIX, s’acompanya els alumnes de manera personalitzada per part dels tutors, els equips docents i personal especialitzat i se’ls atén en funció de les seves necessitats i es fa prevenció de l’assetjament escolar.
4. Eix d’educació afectivosexual: desenvolupa un projecte d’educació afectivosexual, que incorpora la perspectiva de gènere i la coeducació, perquè contribueixi al desenvolupament integral dels infants i joves i a la millora de la societat.
Aquests eixos es treballen des d’àmbits diferents: d’una banda, a la tutoria de grup, que permet fer dinàmiques amb els conjunt d’alumnes, propiciar la cohesió de grup, gestionar les relacions entre iguals,… A més, els tutors atenen individualment els alumnes i a través d’entrevistes individualitzades poden fer un acompanyament i un seguiment més acurats i personalitzats. D’altra banda, es manté un contacte estret amb les famílies a les tutories i reunions que es duen a terme durant el curs.
Finalment, el col·legi té com a servei el Departament d’orientació i atenció a la diversitat, que s’encarrega de detectar i fer el seguiment de les necessitats educatives de l’alumnat i que es coordina amb ens externs per assegurar que cada alumne pugui assolir les competències necessàries durant el seu procés d’aprenentatge.